Олександр Кухарський: маю потрібну освіту, досвід, кваліфікацію і бажання навести лад в КДЮСШ Колос

Минулого тижня на сайті "Спортивний Житомир" було опубліковане звернення колективу житомирської КДЮСШ "Колос" проти призначення нового керівника закладу. Підписанти звинуватили керівництво обласної організації ФСТ "Колос" в порушенні процедури призначення, а нового директора - 67 річного Олександра Кухарського - у відсутності відповідного досвіду та кваліфікації.

"Спортивний Житомир" вирішив розібратися у ситуації і зустрівся із новим керівником КДЮСШ "Колос". Виявилося, що Олександр Кухарський - відомий на Житомирщині громадський діяч, популяризатор спорту, співавтор чотирьох книжок з історії спорту та член громадської ради при міському голові Житомирської міської ради. 

Олександр Кухарський називає всі звинувачення деяких членів колективу школи - надуманими і навіть брехливими. А їх причиною вважає бажання приховати некомпетентність попереднього керівництва школи і власну непрофесійність.

Але найбільше Олександра Кухарського обурили звинувачення в "прокомуністичних поглядах" і конфліктності, адже він багато років займається дослідженням історії саме українських спортивних товариств та їх популяризацію.

- Я за 4 роки написав у співавторстві 4 книги, з яких дві стали лауреатами обласного конкурсу. Якщо б ці люди їх почитали, то ніколи б не писали ці нісенітниці про мої буцімто "прокомуністичні" погляди. Крім того, в 2008 році один із перших організував та очолив прибудинковий комітет і досі є старшим по будинку. Якби я був конфліктною людиною, хіба мене б переобирали люди на цій посаді?

Олександра Кухарського було призначено директором КДЮСШ "Колос" лише з 4 січня. В той час як лист датований днем раніше - 3 січня. На думку Кухарського, підписували його ще до Нового Року, бо нікого на роботі третього числа не було. Тому жодних конфліктів з колективом просто не могло виникнути, адже Олександр Станіславович жодного дня не встиг пропрацювати в школі на своїй посаді. 

- Перед цим я декілька років працював головним спеціалістом обласної організації ФСТ "Колос", відповідальним за роботу спортшкіл. В жовтні, за дорученням голови обласної організації Олександра Сташенка, я провів перевірку роботи декількох тренерів КДЮСШ "Колос" та виявив ряд недоліків і зачитав їх на тренерській нараді в грудні, - розповів Олександр Кухарський. 

За словами Кухарського, перед цим, протягом останніх трьох років ніяких перевірок роботи тренерів не було. Робота з документацією в школі велася жахливо. У деяких тренерів немає поурочних планів, щотижневих планів, індивідуальні плани для груп базової підготовки 4-5 року навчання. Там багато проблем. Є багато питань і до Олени Грищенко. 

- Зрозуміло, що ці перевірки нікому не сподобалися. Тому частина колективу й вирішила виступити проти мене. Вони не хочуть нічого міняти, а звинувачують в цьому мене. Не може бути жодної мови про некомпетентність.

По перше, призначення відбулося згідно всіх правил і вимог Статуту обласної організації ФСТ “Колос” та згідно положення “Про дитячо-юнацькі спортивні школи”. В жодному з цих документів немає вимоги про членство в ФСТ “Колос”. Більш того, Олександр Кухарський не один рік працював як в самій спортивній школі, так і в обласному осередку ФСТ “Колос”.

Має Олександр Кухарський і необхідну освіту, спортивні здобутки і тренерську кваліфікацію. Він закінчив Київський державний інститут фізкультури, який на той час входив в трійку найпотужніших освітніх закладів фізкультурного спрямування країни. Успішно займався легкою атлетикою — бігом на середні дистанції. В свій час навіть входив в десятку кращих легкоатлетів-юніорів колишнього Радянського Союзу. Потім травмувався і з професійним спортом довелося закінчити. Хоча виступав на змаганнях і далі.

Працював у Житомирському облспорткомітеті інструктором-методистом, викладачем фізичної культури у школах №23 і №25, тренером з легкої атлетики в обласній раді ВДСТ «Трудові резерви». 

Грав Олександр Кухарський і у футбол. Виступав за районний “Колгоспник”. У 1967 році став чемпіоном району з футболу та фіналістом кубку області. Тод, у вирішальному матчі, його команда 0:1 програли Черняхову на їх полі. 

- Тому я маю і досвід, і освіту і відповідну компетенцію, щоб працювати керівником КДЮСШ "Колос" і хочу навести лад у школі. Певен, це лише покращить якість та ефективність роботи тренерів, та позитивно вплине на іміджі школи. 

Зараз Олександр Кухарський має намір ще раз обговорити питання, викладені у листі, з колективом та зустрітися із керівництвом обласного спорткомітету. 

Спортивний Житомир