Головна » 2018 » Березень » 18 » Успіхи та проблеми Житомирської районної організації "Колос"
12:54 PM
Успіхи та проблеми Житомирської районної організації "Колос"

ДЕ СПОРТ, ТАМ СЕЛО ВЕСЕЛЕ!

бойко1

Житомирська районна організація  ВФСТ «Колос»  відновила свою роботу з 1999 року. На той час до структури районної організації входило 30 фізкультурних клубів при сільських  радах та один при селищній раді. У 2002 році почала свою діяльність ДЮСШ «Колосу», у якій працювали відділення з волейболу, настільного тенісу  та футболу.

 

У зв’язку з об’єднанням громад, нині залишилось 18 ФСК, продовжує працювати дитячо-юнацька спортивна школа.

Щороку ми проводимо районні сільські ігри з 8 видів спорту, районні змагання на «Краще спортивне село» з 5 видів спорту та районні змагання з волейболу, гирьового  спорту, армспорту, шахів, шашок, міні-футболу,  які приурочені до визначних дат.

Активну участь в районних змаганнях беруть участь спортсмени ФСК  Левкова, Садок, Пісок, Луки, Високої Печі, Василівки та інших.

Спортсмени району беруть участь в обласних змаганнях, підведення підсумків яких відбувається за чотирма показниками: обласний футбольний фестиваль під девізом «Даруймо радість дітям!», обласні сільські ігри серед ФСК (до 40 років) з 11 видів спорту,обласні сільські ігри серед ветеранів (40 і старше) з 10 видів спорту та обласні змагання на «Краще спортивне село» з 5 видів спорту.

Районна організація «Колосу» ВФСТ вже 16 років займає  перше загальнокомандне  місце в області за всіма видами спорту.

У минулому році  лише у фінальних районних та обласних змаганнях  взяло участь 1263  спортсмени  відповідно до протоколів, якщо взяти до уваги ще й зональні змагання,  то кількість учасників становитиме до 1500 осіб.

Успіх у спорті досягається завдяки спортсменам, які беруть участь у змаганнях. Особливо хочу відзначити роботу фізкультурних спортивних клубів  Левкова, Луки, Новогуйвинського, Садок, які безкоштовно  на добровільних засадах готуються та беруть участь у змаганнях.

Якщо переглянути таблицю підведення підсумків змагань, краще усіх виступили ветерани (40 років і старше), які  зайняли перше загальнокомандне місце  в області – це футзал, шахи, шашки, теніс, перетягування канату, футбол, гирьовий спорт, армреслінг, волейбол. Ветерани набрали 544 залікових очки, а їхні найближчі суперники мали всього  519 очок.

Багато наших молодих спортсменів виїхало до Польщі та Чехію, де успішно виступають. Тому минулого року нам було трохи важче протистояти суперникам. Ми програли одне очко Коростеню і зайняли друге місце в сільських іграх спортсменів до 40 років.

У минулому році у футбольному фестивалі «Даруймо радість дітям!»  ми посіли третє місце, у змаганнях на «Краще спортивне село» були третіми (село Левків).

Набравши 10 залікових очок районна організація «Колосу» зайняла перше місце, на другому місці  – Коростень (14 очок), на третьому – Пулинська та Новоград-Волинська  районні організації ВФСТ «Колос»  (по 15 очок).

В основному до збірних команд району входили представники Левкова,  Луки, Пісок, Глибочиці, Новогуйвинського, Зарічан, Садок, Троянова, Березівки, Василівки.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ключова проблема полягає в тому, що нас більше цікавлять переваги і перемоги наших провідних спортсменів, ніж спортивний  майданчик поряд з домом, коли в більшості сіл і селищ немає нормального спортивного майданчика, люди слабо розуміють, чому держава досі вкладала і розвивала лише програми розвитку великих інфраструктурних спортивних об’єктів.

Я розумію, що не кожна сільська рада сьогодні може дозволити собі майданчик зі штучним покриттям і придбати якісні тренажери. Але треба намагатись покращити ситуацію, щоб діти не сиділи цілодобово біля комп’ютерів, дорослі  в кафе, а могли займатися спортом.

Вважаю, що було б доцільним запровадження у сільських радах посад  інструкторів по спорту, чи відповідальних осіб за спортивно-масову роботу.

Якщо відверто, майже усе залежить від голови. Якщо він розуміє користь здорового способу життя, є ентузіастом спорту і користується повагою людей, то у громаді все буде гаразд. Якщо ж керівник байдужий до справ односельчан, то нічого з цього не вийде.

Хочу навести приклад Левківського сільського голови Олександра Окочі, який сам бере участь у змаганнях, присутній чи не на усіх змаганнях сільських спортсменів. Садківський сільський голова Михайло Яромов переконаний в тому, що громаду треба підтримувати у всьому, що стосується спорту і здоров’я, і всіляко це розвивати.

У районній організації «Колосу»  з 2006 року  працює дитячо-юнацька спортивна школа, у якій діє три відділення: настільного тенісу, волейболу  та футболу.

Наші вихованці з волейболу  в різних вікових групах  зайняли друге місце  і четверте місце серед усіх ДЮСШ області.

Відділення з тенісу ДЮСШ «Колосу»  вже багато років займає перше місце в області.

Коли у районі створювалися ОТГ, ми сподівалися, що  сільські громади тісніше співпрацюватимуть з «Колосом». Однак вийшло не зовсім так. У Станишівській ОТГ нам відмовили у фінансуванні. У Пісках з 2016 року працює секція з волейболу, жаль, що перспективні юні спортсмени не зможуть  проявити себе. Чому так вирішили в громаді не знаю. Залишилось два роки, щоб вихованці  закінчили  ДЮСШ і отримали свідоцтва. Батьки дзвонять,  питають, однак ми нічого їм пояснити не можемо.

У Тетерівській ОТГ нам також  відмовили у фінансуванні.

У Глибочицькій  ОТГ ми знайшли порозуміння з сільським головою Сергієм  Вікторовичем Сокальським та в Оліївській ОТГ з Михайлом Іллічем Скоком і  підписали  договір про співпрацю, у селах цих громад продовжують працювати спортивні секції «Колосу».

До об’єднання громад на  організовані «Колосом» спортивні змагання збиралося 16-18 команд, у минулому році їх було менше 10.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Сьогодні районну організацію «Колосу» представляють  15 спортсменів з гирьового спорту з Левкова, Новогуйвинського, Озерного, Іванівки, Троянова, Довжика. Вони тренуються на базі  Житомирського військового інституту імені  С. П. Корольова, з ними працює Заслужений майстер спорту, неодноразовий чемпіон світу Костянтин Пронтенко. Минулого року районна організація «Колосу» провела три змагання з гирьового спорту. Наші гирьовики Є. Колесник та О. Остапчук стали срібними призерами чемпіонату  Європи.

Є. Колесник та О. Остапчук у складі збірної команди України з гирьового спорту минулого року взяли участь у Чемпіонаті світу з цього виду спорту в Сеулі і зайняли там другі місця.

Якщо говорити по суті, якість розвитку сільського спорту залежить від фінансування та матеріально-технічної бази.

Хочу відзначити, що з боку голови Житомирської РДА Сергія Михайловича Микитюка та голови Житомирської районної ради Сергія Григоровича Крутія є розуміння важливості розвитку спорту в районі. Вони завжди підтримують наші спортивні починання. Голова райради С. Г. Крутій сам бере участь в обласній спартакіаді серед сільських та селищних голів, голів районних рад.  

Скажу більше, інвестиції у спорт і здоровий спосіб життя повертаються сторицею. Хворий добре працювати не буде, а от зі здоровими, сильними людьми можна вирішити будь-які проблеми.

Не дарма говорять: де спорт, там село веселе.

Віктор БОЙКО,

голова Житомирської

районної організації

ВФСТ «Колос»

Переглядів: 296 | Додав: kytsyuk | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
avatar